< חזרה לכל הכתבות

איך לגדל עגבניות בבית?

בין אם זה לסלט מרענן, לרוטב או לתבשילים.
עגבניה עגולה וגדולה, עגבניות שרי קטנות ומתוקות, עגבניות מגי או עגבניות תמר.
ללא ספק עגבניה היא אחד המרכיבים החשובים במטבח הישראלי ואהובה במיוחד על כולנו.

 

6 טיפים שיעזרו לכם לגדל עגבניות בבית בכמות ובקלות:


1. עונת שתילת העגבניה

תחילת האביב עד אמצע הקיץ.
בין סוף מרץ לאמצע יולי זו העונה לשתילת עגבניות מכל הסוגים וליהנות מהן עד תחילת הסתיו.

2. תנאי גידול

העגבניה היא צמח קיץ קלאסי ואוהבת שמש וטמפרטורה גבוהה.
לפחות שעתיים שמש ישירה ביום כדי שתוכלו לגדל עגבניות בהנאה.

3. הדליה

צמח העגבניה צומח מהר מאוד ונוטה להתפצל, לייצר ענפים חדשים והמון עלים.
עם הזמן ובמיוחד עם הופעת הפרי, ענפי העגבניה הופכים כבדים מאוד ועלולים להישבר.
ההדליה חשובה לתמיכה במשקל הצמח, היא עוזרת לו להתאוורר, מגבירה את היבול ומונעת מחלות.

סוגי הדליה מומלצים לעגבניה:
*הדליה לגובה / לצד באמצעות רשת
שיטה זו מאפשרת לנו לתמוך בצמח העגבניה בכל כיוון שנרצה.
ניתן למקם את הרשת מעל, לצד או מתחת למערכת ההידרופונית ולאפשר לעגבניה להיתמך בה.
שימו לב, עגבניה היא לא צמח מטפס ולכן היא צריכה את עזרתנו לאחוז ברשת.
את הענפים אפשר להצמיד לרשת באמצעות חוט ברזל או אטב כביסה וכך לאפשר לה לטפס.

*הדליה לגובה עם חוט 1/ הדליה הולנדית
נתלה חוט 1 בגובה מעל כל צמח עגבניה.
את קצה החוט נחבר לבסיס הגבעול המרכזי של העגבניה באמצעות קשירה עדינה
או אזיקון ומבלי להדק ולפגוע בצמח. את חלקו העליון של הגבעול המרכזי אנחנו מסובבים סביב החוט המתוח וכך העגבניה מקבלת תמיכה וצומחת מעלה.
מומלץ להשתמש בחוט פשתן/בד או כל חוט עבה אחר ולא בחוט דייג שעלול לפצוע ולקרוע את הגבעול.

4. גיזום עגבניה

ריבוי של עלים וענפים גוזל מים, דשן ואנרגיה רבה מצמח העגבניה.
אנרגיה שאנחנו מעדיפים להפנות לטובת צימוח פרי עסיסי וטעים ולכן אחד הדברים הכי חשובים בגידול מוצלח של עגבניות הוא הגיזום.

אז מה צריך לגזום וכמה?
עלים – כל עלה שיוצא ישירות מהגבעול המרכזי של הצמח ולא מענף משני אפשר ומומלץ לגזום.

סאקרים – (חזירים) אלו למעשה גבעולים חדשים שצומחים בחיבור שבין הגבעול המרכזי לענפי העלים.

אם לא נגזום את הסאקרים הם ימשיכו להתפתח ולגזול המון אנרגיה מהצמח ולפגוע בצורה משמעותית בכמות היבול.
בעגבניה מומלץ לשמור על גבעול מרכזי 1 או 2 ולא לתת לה לצאת משליטה ולהשקיע משאבים רבים בצימוח של עלים וענפים חדשים.

5. הפריה

העגבניה היא צמח דו מיני- זאת אומרת שבאותו פרח קיימים גם המאפייינים הזכריים וגם הנקביים ולכן העגבניה זקוקה לפחות מאביקים חיצוניים כמו דבורים וחרקים על מנת לפתח פירות.
מה שכן מומלץ לעשות זה להרטיט בעדינות את הצמח ולאפשר פיזור של האבקנים בתוך הפרחים.

6. קטיף

עגבניות בשלות מוכנות לקטיף כשהן בצבע אחיד ומלא (אדום, צהוב, כתום, תלוי בסוג).
אפשר לקטוף עגבניה בודדת מהאשכול, או לקטוף את האשכול כולו באמצעות מזמרה או מספריים.

אלו הטיפים החשובים בגידול עגבניה, צמח שמניב כמות גדולה של פרי ומותאם מאוד לאקלים הישראלי.

גידול עגבניות הידרופוני זהה לגידול עגבניות בעציץ או באדמה ולכן הטיפים שלנו מעולים ל-2 השיטות.
אם זאת, בגידול הידרופוני העגבניה מניבה כמות גבוהה יותר של פרי, השיטה חוסכת בדשן ובמים ומאפשרת לכל אחת ואחד לגדל בקלות וביעילות.

תתחילו לגדל ולהינות מעגבניות טריות כל הקיץ
ואל תשכחו לשתף אותנו במתכונים שווים לרוטב עגבניות או שקשוקה ובינתיים תהנו מסרטון של עגבניות שרי במערכת הידרופונית.